petek, 26. september 2014

O ŠPORTNI DVORANI V ČEŠČI VASI ALI/IN V PORTOVALU (ALI PA MORDA V DRGANČEVJU?)

Spodnje besedilo je bilo pripravljeno kot izhodišče k eni od tem pogovora na Pravokotni mizi društva s kandidatkami in kandidati za župana, ki je bila 25. septembra 2014 v nedokončanem atriju Knjižnice Mirana Jarca.
----------


V Novem mestu se bije bitka dveh športnih taborov. Oba se borita za nekako enako reč, a na različnih mestih. Eni zastopajo rešitev prekritja že polnoletnega velodroma v Češči vasi, drugi pa izgradnjo športne dvorane v Portovalu. Lokaciji sta le streljaj vsaksebi, a na različnih bregovih Krke. Jasno, so tudi sanjači, ki terjajo ali vsaj vzpodbujajo izgradnjo obeh dvoran, a …

Velodrom je sredi devetdesetih let prejšnjega stoletja projektiral arhitekt Zupanc in zanj tedaj dobil Plečnikovo medaljo. Športno dvorano v Portovalu pa zadnja leta projektira slavni slovenski arhitekturni dvojec Sadar-Vuga. Morda tudi ta, če jo nekoč zgradijo, dobi kako državno ali mednarodno arhitekturno nagrado. Kakor koli, rezultat te že precej let stare bitke je, da mesto nima ne ene ne druge športne/večnamenske dvorane, kaj šele obeh. Pač pa so po mestu poleg stare dvorane, pravzaprav dvoranice Marof na robu mestnega jedra, razsejane le šolske telovadnice, ki za šport niso kaj prida, so pa povsem v redu za rekreacijo meščanov.

Dogajanje na levem bregu Krke: Velodrom je bil zgrajen leta 1996 za tedanje svetovno mladinsko prvenstvo v kolesarjenju, ki ga je gostilo Novo mesto. V Češčo vas so ga postavili po spletu okoliščin in po primerjavi z drugimi možnimi lokacijami - Portoval, Drgančevje, Šmihel. Zdi se, pravzaprav je sedaj to že zagotovo, da je bila šteto od tedaj do danes izbrana lokacija najbrž najslabša med obravnavanimi. Svetovna prireditev je sicer uspešno izzvenela. Za njo pa so ostali dolgovi sodelujočim pri gradnji in organizaciji, lastniške peripetije z zemljiščem in seveda tudi načrti o nadaljnjem razvoju športnega objekta. Slednjih v zadnjih 18 letih nihče ni znal/hotel izvesti. Vmes pa je novomeška občina od države uspela pridobiti v last vsaj zemljišče - leta 2013, prenovili pa so tudi velodrom - tudi leta 2013.

Dogajanje na desnem bregu Krke: Sanje o športni dvorani v Portovalu so se obudile in okrepile pred evropskim prvenstvom v košarki leta 2013, ki je potekalo v Sloveniji. Novo mesto je s svojo šampionsko košarkarsko ekipo postalo kandidat za enega od gostiteljev prvega dela prvenstva. A napet urnik aktivnosti, ki bi jih bilo treba voditi, da bi do košarkarskega prvenstva prišli do zgrajene dvorane, ni bil uresničen. Tudi v letih za tem še ni prišlo niti do začetka gradnje, kaj šele do izgradnje.

Lokacija? Dvorana Portoval je umeščena v središče mesta, v že aktiven športni park, v soseščino avtobusne in železniških postaj, ob mestno jedro na eni strani in ob največje mestno sosesko Drska-Brod na drugi strani, tudi ob mestno vpadnico - resda iz manj prometne smeri. Velodrom pa ima svoje mesto na zahodnem robu mesta, pravzaprav ob vasici Češča vas, ob konjeniškem centru in ob pred leti nastajajoči, sedaj pa že nesrečno nasedli Imosovi soseski Podbreznik. Glasovi, da bi Podbreznik in velodrom preko Mestne hoste in reke Krke z novim mostom za pešce in kolesarje povezali z aktivnim mestom, ki bi ga, kakor sugerira ureditveni načrt za območje Portovala, zgradili pri Irči vas, imajo tudi že brado, seveda pa so tudi še povsem brez finančnega kritja.
Lokaciji Portoval nekateri očitajo, da je neugodna v prometnem oziru, seveda mislijo ob tem predvsem avtomobilski promet in zgolj čas velikih športnih dogodkov, kakršni pa najbrž ne bodo prav pogosti. Vendar pa je lokacija v Češči vasi neugodna iz več drugih prometnih vidikov in to posebej ob normalnih dneh, ko je za meščane kar daleč, od rok, kakor se reče.

Koliko stane gradnja ene in druge? Pojavljajo se sila različne cifre. Velodrom naj bi terjal od 5 do kakih 13 milijonov evrov, izgradnja športne dvorane Portoval pa od 15 pa tja do 20 milijonov evrov ali celo nekaj čez. Od tega naj bi večino zagotovil zasebni partner gradnje - ki pa ga občini ni uspelo najti ne za eno ne za drugo dvorano. Navedene številke se sicer spreminjajo od enega glasnika do drugega in iz leta v leto. Vsako se da kaj oklestiti ali okrepiti glede na zasnovo projekta. Na razmerje med vrednostima teh dveh projektov pa morda vendarle kažejo. Lokacija velodrom je vsaj glede izgradnje očitno nekaj cenejša.

Namen? Prekriti velodrom naj bi bil po svoji osnovni naravi oziroma ustrezanju zahtevam posameznih športnih zvez prvenstveno namenjen kolesarjem in atletom, športna dvorana Portoval pa primarno moštvenim igram z žogo, kot so košarka, rokomet, odbojka ipd. Brez dvoma, oba objekta bosta večnamenska, namreč še za mnoge druge, prostorsko manj zahtevne športe, lahko pa bosta služila tudi za zabavne, sejemske in podobne dogodke.

Nekaj slovenskih mest je sicer v času, ko se Novo mesto odloča o dvorani in pripravlja dokumentacijo in išče partnerja in pomoč države, že zgradilo svoje dvorane, pa tudi stadione – najbolj znani so Ljubljana, Koper, Celje …

In kako gre vse skupaj v sklad s pred komaj nekaj leti sprejeto novomeško strategijo športa? Če bi jo občina uresničevala, kakor jo je zapisala, tedaj bi bila velodromska dvorana urejena že leta 2012. Druga nova športna dvorana pa urejena ne v Portovalu, ampak v Drgančevju - a šele do konca tega desetletja. A v Novem mestu reči ne gredo, kakor se zapišejo.

Tomaž Levičar


Zanimive povezave:
- partnerstvo za velodrom
- o velodromu
- obnova velodroma 2013
- zemljišče postane občinsko
- zazidalni načrt Podbreznik

- natečaj za dvorano Portoval
- športna dvorana Portoval
- investicijski program za dvorano Portoval
- zgodba o dvorani Portoval
- ureditveni načrt Portoval

- novomeška strategija športa 2010-2020
- novomeški športni objekti

-še članki:
- http://www.dnevnik.si/clanek/324727
- http://cuvar.si/v-zivo-15-seja-obcinskega-sveta-razplet-zgodbe-o-sportni-dvorani-portoval/
- http://cuvar.si/nov-zaplet-pri-sportni-dvorani-portoval-mestna-obcina-novo-mesto-blizu-odpovedi-gradnje-tezave-tudi-s-soglasji/

1 komentar:

  1. Naša predlagana ponudba za stranke v novem letu je pozitivna in popolna zavezanost, zato vam sodelovanje z nami zagotavlja maksimalno zagotovilo, da bomo dobili sredstva, saj imamo oceno A + pri financiranju. Frank Loan Services (FLS) je bil v preteklih letih visoko ocenjen kot eno najboljših spletnih podjetij s cenejšo obrestno mero. Če potrebujete finančna sredstva, nas ne kontaktirajte po telefonu (+1-713-389-6778) ali E-pošti: k.frankloans@gmail.com

    E-pošti: k.frankloans@gmail.com

    OdgovoriIzbriši